lørdag 2. juni 2012

Samsung Galaxy S3 Videotest

Først ble fotos fra telefonene Samsung Galaxy S3, HTC One X & iPhone 4S sammenlignet. Men ennå mere interessant er det å sammenligne video tatt med de 3 telefonene.
Jeg tok derfor Hunden Ludo med på en liten tur i nabolaget og prøvde om vi kunne finne motiver som utfordret videokameraet i de 3 telefonene.

Kriterier

Hva er egentlig kriteriene for bra video tatt med en telefon, hva kan man forvente? Kan det lille objektivet i en telefon brukes til noe som helst fornuftig? Målet for mobilprodusentene er at man kan kan bruke telefonen til alle de små videosnuter i dagligdagen. Målet er at kompaktkameraet blir liggende igjen hjemme!

Fokusering

Fokusering er meget viktig. Fokusering bør skje flytende og uten hakking. Kameraet bør følge bevegelige objekter og fokusere på dem. Det er ikke en lett oppgave.
Gamle Galaxy S2 brukte lang tid på og refokusere og det skulle ikke mye til før fokuseringen gikk helt amok mitt i et opptak. Der har Samsung forbedret seg mye, kameraet i Galaxy S3 leter fortsatt etter fokus i noen situasjoner, men det skjer mye mindre forstyrrende enn på Galaxy S2.

Brennvidde

Galaxy S3 har samme brennvidde på bilder som på video. Men One X og iPhone 4S går begge fra en relativ vid vinkel til betydelig mere tele. Alle kameraene er på 8 megapiksler som gir bilder i oppløsningen 3264x2448px. Men de tar alle "kun" video i 1920x1080.
Det ser ut til at Galaxy S3 bruker hele chippen når den tar opp video, mens One X og iPhone bruker en mindre del av chippen til video.
Det er meget bra at Samsung har funnet en måte å utnytte hele den lille chippen som sitter i disse mobilkameraene ved videoopptak.

Skarphet

Det at Samsung benytter hele chippen gjør at Galaxy S3 tar noe skarpere video enn One X og mye skarpere enn iPhone 4S. Det er nok her vi kommer til å se den største forbedring i den nye iPhone.

Hvitbalanse

Kameraet bør måle hvitbalansen korrekt sånn at farger ser naturlige ut. Skjer det endringer i lyset mitt i opptaket skal kameraet glidende endre hvitbalansen. I starten gikk hvitbalansen på HTC One X helt amok og skiftet frem og tilbake mellom to hvitbalansen når den ble i tvil. En oppdatering som løste dette kom raskt fra HTC, sånn at det nå er fikset.
Det er overraskende store forskjeller i hvordan de tre telefoner måler hvitbalansen i forskjellige situasjoner. Galaxy S3 og iPhone klarer seg stort sett bra, men av og til bommer One X kanske kraftig på hvitbalansen.

Eksponering

Alle 3 kameraer ser ut til å måle lyset basert på hele scenen, det gir best resultater i de fleste tilfeller. Men av og til ønsker man å bestemme litt selv. På One X og Galaxy S3, kan man styre lyset pluss minus 2ev, dette er ikke mulig på iPhone 4S. Det er veldig lite man får innstilt i iPhone standard kamera appen, da må man velge 3. parts apps. Men heller ikke i fx Camera! kan man overstyre eksponeringen.
På Galaxy S3 kan man overstyre eksponeringen i videomodus, men ikke når man tar stilbilder, meget rart...
One X endrer eksponering i hakk noen ganger, det er litt forstyrrende.

Kontrast

Når et kamera prosesserer video, beregner det mengden av kontrast. Det er en hårfin balanse mellom for lite og for mye kontrast. Alle telefonene sliter litt i motlys, men klarer seg ellers greit.

Dynamisk bredde

Dynamisk bredde er en betegnelse på hvor bra kameraet er til å skjelne grader mellom mørke og lys. Et menneskeøye har mye større dynamisk bredde enn et noe kamera. Det er derfor viktig at kameraet er så bra på området som mulig. Liten dynamisk bredde sees ofte på at lyse områder blir helt hvite.
iPhone 4S klarer seg best, med de to andre rett etter.

Video

Jeg monterte alle telefonene på et videostativ og dro ut i nærområdet sammen med Hunden Ludo. Mitt oppsett er ikke helt feilfritt, Galaxy S3 peker dessverre litt mer oppover, men det skal gå an å sammenligne uansett.
Det har dog resultert i en liten forskjell i hvordan de 3 kameraer måler lyset.

Men sjekk selv her og kom gjerne med kommentarer :)Jeg har også lagt ut full screen video fra de 3 kameraer, sånn at det blir litt lettere å bedømme de enkelte videoer i detalj. Jeg har også latt de originale lydopptak ligge på videoen. Det er mye vindstøy gitt, kanskje man skulle snekre en liten vindhette til telefonen ;)

Samsung Galaxy S3

HTC One X

iPhone 4S

2 kommentarer:

  1. Takk skal du ha! Digger at folk gidder å gjøre sånn her. Hundre ganger bedre å se det enn å lese en test, da man aldri vet hvem som står bak testen. Men på en annen side gjorde du det nesten vanskeligere å velge, siden telefonene i mine øyne er så og si like gode. ;)

    SvarSlett
  2. Takk du har inspirert meg. Fikk mye bedre intrykk en butikk ansatte. Bra jobba du får 10 poing :)

    SvarSlett