søndag 5. august 2012

Root Nexus 7

Google sine Nexus mobiler leveres med den reneste Android opplevelsen man kan få, helt fri for bloatware som installeres av fx HTC og Samsung. Det samme gjelder for nettbrettet Nexus 7.

Root

Selv om Nexus mobiler & nettbrett leveres med den reneste Vanilla Android opplevelsen rett fra Google, er tilgangen til sentrale deler av operativsystemet fortsatt låst og beskyttet. Dette for å gjøre systemet så sikkert som mulig.
Dette er veldig bra for de aller fleste! Men er man litt av en geek, har man selvfølgelig lyst til å få full tilgang til sine gadgets. Når man fjerner sperren får man tilgang til en brukerkonto med alle rettigheter og får dermed tilgang til hele filsystemet og alle systemfiler. Prosessen kalles "å roote", da brukerkontoen ofte har brukernavnet root. Dette er stort sett det samme som "å jailbreake" sin iPhone.
Foto: Morten Prom


Hvorfor roote

Hva er egentlig vitsen med å roote Nexus 7? Man trenger jo ikke installere en annen ROM for å bli kvitt fx HTC Sense eller Samsung TouchWiz, for  Nexus 7 kjører jo siste nye Vanilla Android!
For det første fordi man kan ;) For det andre fordi det finnes en mengde kraftfulle apps som krever root tilgang.
I motsetning til Apple Appstore som ikke tilatter apps som krever jailbreak, kan man laste ned apps som krever root direkte fra Google Play Store. Det er en stor fordel at man ikke trenger å benytte 3. parts butikker. Google har en ganske liberal holdning til apps i Play Store, de tillater stort sett alle apps. Apps som er direkte skadelige blir dog fjernet fra Play Store. Så holder man seg til Play Store, er man ganske sikker på ikke å få infiserte apps.

Her er et par nyttige ting som krever root tilgang:
 • Backup av apps og innstillinger med Titanium Backup.
 • Nandroid backup av hele nettbrettet til SD kortet via ClockworkMod recovery, enten via oppstartsverktøyet eller fra det grafiske grensesnitt i appen ROM Manager. Nexus 7 har ikke eksternt SD kort, men Nandroid backup fungerer for det.
 • Dessverre er noen apps ikke tilgjengelig i Norge. Hvis man har rootet sin Android, kan man endre Google Play fra Norge til US. Dette kan gjøre vha fx via appen Market Unlocker.
 • StickMount: Gjør det mulig å mounte en hvilken som helst USB minnepinne eller USB harddisk. Fint når man kun har 16GB på nettbrettet.
 • Full tilgang til filer i alle mapper med mulighet til å kopiere å flytte filer. Fx via en app som Root Explorer.
 • Jeg bruker Nova Launcher i stedet for Google sin "Utskytningsrampe". I Nova Launcher kan man plassere widgets i app skuffen hvis det er tilgang til root.
 • Gjør det mulig for Wifi QR Generator å lese passord for nettverk som er lagret. Uten root må man taste inn passord før QR koden kan genereres.
 • Beskytt dine personlige opplysninger ved å kontrollere hvilken informasjon hver eneste app har tilgang til med LBE Privacy Guard.
 • Endring av CPU hastighet for å forbedre ytelsen. En litt risikabel operasjon som jeg holder meg langt fra. Men for noen kan det være morsomt å leke med. Fx med appen CPU Tuner. I den nyste Android versjon 4.1 Jelly Bean, har Google forbedret brukeropplevelsen med Project Butter, Tukling med CPU hastighet bør ikke lengre være nødvendig.
 • Surfer man på åpne nettverk er det meget viktig å benytte en sikker forbindelse til alle nettsteder som krever innlogging, fx Facebook eller Gmail. Appen Droid Sheep kan brukes til å finne svakheter i nettverket, men kan også brukes til å hacke andre brukere på det åpne nettverk! Da Droid Sheep kan brukes av ondsinnede hackere, har Google fjernet den fra Play Store. Du får derfor heller ikke her link til appen.

Hvordan roote

Hvordan går man da frem hvis man vil roote? Det avhenger av veldig av telefonen/nettbrettet. Nexus 7 er en del av Nexus familien, så da kan man bruke Nexus Root Toolkit. Det er klart den letteste måten og man slipper å installere Android & Java utviklerverktøy. Nexus Root Toolkit fikser alle drivere og man slipper å skrive kryptiske DOS-kommandoer.  

Resurser

XDA: Nexus Root Toolkit
Direkte link til Nexus Root Toolkit beskrevet på XDA. Just in case lenken skulle forsvinne på XDA.

2 kommentarer:

 1. Er det noen negative effekter med å roote?
  Vet at rooting på enkelte mobiler medfører at deafult kamera-app ikke virker..

  SvarSlett
  Svar
  1. Rooting gjør ingenting med funksjonene på telefonen. Først når man legger inn en helt annen ROM vil man kunne miste produsentspesifikke apps, som fx Samsung sin fine kameraapp...

   Slett