søndag 14. oktober 2012

Nokia 808 PureView Foto Test

Nokia fokuserer for tiden veldig på Windows Phone, men de har fortsatt et par interessante telefoner basert på operativsystemet Symbian.
Symbian er kanskje ikke det mobile operativsystemet med de største fremtidsutsikter, men det er mange "normale" folk som gir blaffen i om operativsystemet hetter iOS, Android, Windows eller Symbian.

Nokia 808 PureView er en telefon med et litt aldrende operativsystem, men med et meget interessant kamera basert på helt ny teknologi. Navnet PureView forteller jo hvor fokuset på denne telefonen ligger.

Selve telefonen og betjeningen av den, er ikke fokuset i denne artikkelen. Det interessante her er å finne ut hvordan kameraet i mobiltelefonen yter, sammenlignet med andre førende mobiler.
Nokia har alltid fått mye skryt for kameraene sine, så motstanderen må være noe av det beste som finnes på markedet akkurat nå.

Konkurrenter

Samsung Galaxy S3 har et av markedets beste kameraer, en verdig motstander for et skikkelig PureView kamera. Men skal man tro forhåndsomtalen av Nokia 808 PureView, kan det måle seg med selv de beste kompaktkameraene, det skal så klart også testes.
Det finnes mange fine kompaktkameraer, men jeg har valgt et kompaktkamera som kan litt mere enn vanlig. Canon S100 kan nemlig ta opp bilder i RAW format, hvilket gir mange flere muligheter til å fremkalle bildene etterpå. Les her om hvorfor du bør fremkalle dine digitale bilder.

Bildebehandling

Jeg har tenkt meg å ta bildene fra Canon S100, inn i Adobe Lightroom og gi dem en lett bildehandling. Dette for å dra fordel av at bildet ikke er brent inn i et veldig begrenset .JPG format, som det er tilfellet på mobilkameraer.

Er ikke det litt urettferdig? Nei! Mobiltelefoner sin største fordel er at man er forbundet til alle mulig sosiale medier og andre nettjenester, der man veldig enkelt og raskt kan dele bilder.
Fordelen med et skikkelig bra kompaktkamera er bildekvaliteten! Det skal så klart utnyttes... Det skal bli spennende å se hvordan de to mobiler klarer seg i kampen mot et av markedets fineste kompaktkameraer.

Bildene fra Samsung Galaxy S3 og Nokia 808 PureView kan jo også forbedres noe i telefonen. Det finnes i dag mange bra apps som på mer eller mindre artistisk vis "forbedrer" resultatet. Jeg skal ikke dra bildene gjennom alle filtrene i Instagram, men har likevel forbedret dem så mye som de tålte i Adobe Lightroom. Litt mer kontrast her, litt bedre farger der, pluss litt opprettelse av fargebalanse, ikke annet...

Testen

Du kan fort scrolle deg ned gjennom bildene, det gir deg et raskt overblikk. Klikk på de enkelte bilder for å komme tettere på.
Men vil du ha bildene opp i full oppløsning må du klikke på linken under hvert bilde. Bildet åpner da i et nytt vindu, klikk på det og det vil bli forstørret til full størrelse.

Portrett

Første motiv er min trofaste modell Ludo the Alaskan Husky. Det første man oppdager er at Nokia 808 skiller motivet fint ut fra bakgrunnen noe som tyder på lyssterk optikk med stor blenderåpning. Motivet er ganske skarpt, men fargene er noe utvasket. Samsung Galaxy S3 har litt finere farger men er ikke så skarp akkurat her.
Canon S100 har mye finere farger og vi oppdager allerede her at S100 har mye større dynamikk enn de to mobiler.

Dynamisk bredde

Forskjellen i dynamikk blir veldig synlig når det er store kontraster i motivet. Denne solnedgangen over Frognerkilen fanger S100 veldig bra, det er detaljer i både de lyseste områder nær solnedgangen, men også i de mørkeste områder nær båtene i forgrunnen. Nokia 808 produserer et litt skarpere bilde enn SGS3, men SGS3 har bedre fargegjengivelse og flere detaljer i høylys og skygger.

Fiskeren på brygga

Canon S100 vinner på dette motivet av fiskeren på brygga også klart. De to mobiler gjengir scenen ganske likt. 808 måler scenen litt lysere, men det kunne man lett ha korrigert på stedet...

Zoom

Men jeg syns egentlig ikke dette motivet passer vidvinkelen på de to mobiler. Canon S100 har jo en fin liten zoom, så med full zoom ble det er helt annet interessant motiv. Gangbroen, fiskeren og horisonten er trukket mye mere sammen.

Det samme gjør seg gjeldende på dette motivet, fine linjer med en fin himmel... Men jeg vil egentlig tettere på...


De to mobiler gjør det meget bra på de neste to motiver, men fortsatt produserer kompaktkameraet ganske mye bedre resultat. Finere og dypere farger pluss flere og skarpere detaljer... (ups: 16x9 i stedet for 4x3 på 808'ern)


Små kameraer med liten optisk sensor, har lettere ved å fokusere på nær hold. Derfor kan man normalt få overraskende fine "makrobilder" med kompakt- og mobilkameraer. (Makro i anførselstegn da ingen mobiler eller kompaktkameraer er i nærheten av å kunne ta skikkelige makrobilder ;)

Men hov! Nokia 808 har en mye større nærgrense enn Canon S100 og Samsung Galaxy S3. Helt umulig å få noe som ligner nærbilder :(


En liten ikke så alt for vitenskapelig test, viser at Canon S100 har en imponerende nærgrense på 2cm! Samsung Galaxy S3 ligger ikke langt etter med 5cm. Men Nokia 808 er helt opp på noen som ligner 15cm, trist...

Lite lys og blits

Hva med bilder tatt litt ut på kvelden? Små kameraer med små blitser, produserer små resultater. Det skal ikke jeg ha noe av, derfor er blitsen alltid slått av! På nær i de tilfeller der jeg slår den på likevel! Normalt portretter i motlys, men det er en annen sak ;)

Støy

Lite lys utfordrer kameraet ekstremt mye, for det er kun en ting et kamera lever av... lys! Og det er det ikke mye av på dette motivet. Kameraet prøver å kompensere ved å skru opp for følsomheten på de enkelte piksler, sånn at de kan fange mere lys. Problemet er at jo høyere man skrur opp følsomheten (ISO), jo mere støy kan det komme i spesielt mørke områder.
Nokia 808 har egentlig 41 millioner piksler som downsamples til 8 megapiksler. Nokia 808 har faktisk en del mindre støy enn Samsung Galaxu S3, kanskje Nokia har funnet opp kruttet her ;) Forhåpentlig har Nokia utviklet teknologien videre i Lumia 920, vi får se...
Canon S100 banker selvfølgelig begge mobiler i denne testen.

Samme resultat når det er litt mere lys, men ganske mørke områder i bildet.

Rosinen i pølsenden

Nokia 808 PureView har som tidligere nevnt 41MP som downsamples til 8MP. Det gir ifølge Nokia mulighet til å zoome digitalt innen man tar et bilde. Resultatet skal være at bildekvalitet blir betydelig bedre enn når man zoomer digitalt med et vanlig mobilkamera.
Jeg fant derfor familiens lille kokk frem og lot ham stå modell på kjøkkenbordet.

Når man skalerer bildet tatt uten zoom opp, blir resultatet nesten like bra som når man zoomer digitalt. PureView zoom er etter min mening i beste fall en liten nice feature. Det produserer ikke bedre bilder...

Zoom

Men zoom er så mye mere enn det som skjer når man "zoomer digitalt", som ikke er annet enn et utsnitt av bildet tatt med vidvinkel. Når man bruker zoom trekker man alle objekter i bildet sammen, forgrunnen, motivet og bakgrunnen komprimeres liksom.
Igjen må vår lille kokk steppe inn og stå modell. Nokia 808 zoomer digitalt, men det skjer intet med perspektivet, det er bare et utsnitt. Når man zoomer optisk med S100, sees tydelig hvordan Macen i bakgrunnen trekkes tettere på kokken.
Men selv om zoomingen er litt en gimmick, er bildekvaliteten fra Nokia 808 på dette motivet jammen ikke så verst!

Digital zoom test

Den siste testen blir av digital zoom i kamera kontra digital zoom i Photoshop. Testen står mellom Samsung Galaxy S3 og Nokia 808 PureView.
Det er igjen noe mindre støy på bildet fra 808 i forhold til SGS3, bildet fra 808 lider også mindre av artifakter etter oppskarpningsprosessen som finner sted i kameraet. Men den digitale PureView zoom er etter min mening hverken verre eller bedre enn den digital zoom på SGS3. Døm selv...

Konklusjon

Sett kun ut fra et kameraperspektiv er Nokia 808 PureView et meget spennende bekjentskap, resten av telefonen vil jeg la andre uttale seg om...
Nokia 808 har sine geniale øyeblikk, men sammen med Samsung Galaxy S3 klarte 808'ern seg ganske dårlig sammenlignet med Canon sitt entusiast kompaktkamera S100.

Konklusjonen er derfor at man egentlig alltid bør ha en skikkelig kompaktkamera med i sekken!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar